ارزهای دیجیتال حوزه داراییهای دنیای واقعی (Real World Assets) یا بهطور خلاصه RWA، توکنهای دیجیتالی هستند که داراییهای فیزیکی مانند طلا، ملک، اوراق قرضه و آثار هنری را نمایندگی میکنند. برای هر دارایی فیزیکی در دنیای واقعی که امکان توکنیزه کردن آن وجود داشته باشد، میتوان یک ارز دیجیتال روی بلاک چین ساخت. با خرید […]
ارزهای دیجیتال حوزه داراییهای دنیای واقعی (Real World Assets) یا بهطور خلاصه RWA، توکنهای دیجیتالی هستند که داراییهای فیزیکی مانند طلا، ملک، اوراق قرضه و آثار هنری را نمایندگی میکنند. برای هر دارایی فیزیکی در دنیای واقعی که امکان توکنیزه کردن آن وجود داشته باشد، میتوان یک ارز دیجیتال روی بلاک چین ساخت.
با خرید ارزهای حوزه RWA شما میتوانید در دنیای دیجیتال به داراییهای سنتی که در حالت عادی و در دنیای واقعی امکان خرید آنها وجود ندارد، دسترسی پیدا کنید. مثلاً بهجای خرید ۱ واحد آپارتمان یا خانه در نیویورک آمریکا، میتوانید توکن RWA مربوط به آن را خریداری کنید. در این مطلب از ارزدیجیتال، ضمن تعریف و بررسی کاربردها، انواع و مزایا و معایب توکنهای دارایی دنیای واقعی، بهترین ارزهای حوزه RWA را نیز معرفی میکنیم.
سلب مسئولیت: ارزهای لیستشده در این مقاله برای بررسی مخاطبان پیشنهاد شده است و نباید توصیهای از سوی ارزدیجیتال برای سرمایهگذاری تلقی شود. پیش از اقدام به خرید یا فروش، تحقیقات کامل شخصی خود را انجام دهید.
فهرست مطالب
توکن دارایی دنیای واقعی (RWA) چیست؟
در سال ۲۰۲۲ و البته ۲۰۲۳، بهخاطر وقوع اتفاقاتی مانند فروپاشی اکوسیستم ترا لونا و ورشکستگی صرافی FTX، شاهد سقوط ارزش کل قفلشده در فضای دیفای بودیم. از طرف دیگر، توکنومیکس ضعیف اکثر ارزهای دیجیتال نیز باعث ایجاد فشار تورمی بالا و در نتیجه، سقوط شدید قیمتها شد. در کنار این مشکلات، بازده سرمایه در فضای دیفای نیز افت شدیدی داشت.
بیشتر بخوانید: چرا لونا سقوط کرد؟ هرآنچه باید درباره فروپاشی تِرا بدانید
بسیاری از افراد، سودآوریهای این بخش از بازار کریپتو را همارز سودآوریهای فضای سنتی میدیدند. این اتفاق نیز باعث خروج آنها از دیفای و تزریق سرمایههایشان به بازارهای سنتی کمریسکتر شد. پس از مدتی، افرادی که بهدنبال بازدههای پایدارتر و بیشتر بودند، ترندهای جدیدتری مانند لیکویید استیکینگ (Liquid Staking) را کشف کردند.
اما در سال ۲۰۲۳، حوزه توکنیزه کردن دارایی دنیای واقعی با معرفی روشی جدید برای کسب بازده و سود، توجهات را به خود جلب کرد. در ادامه، تعریف و انواع RWA را بررسی میکنیم. البته پیش از ادامه موضوع، بد نیست ابتدا با اینکه دیفای چیست و چگونه کار میکند بیشتر آشنا شوید.
تعریف جامع RWA و مفهوم آن
داراییهای دنیای واقعی (RWA) داراییهای محسوسی هستند که خارج از فضای دیجیتال و در دنیای واقعی ما نیز حضور دارند. وجه نقد، اوراق قرضه، اعتباری، حقوق صاحبان سهام، ماشینآلات، کالاها، املاک و دیگر موارد همگی از این نوع هستند.
حالا اگر همین داراییهای فیزیکی را وارد فضای بلاک چین و دیفای کنیم، مفهوم توکنهای دارایی دنیای واقعی (Real World Assets) را خواهیم داشت. بنابراین، ارزهای حوزه RWA، نمود توکنیزهشده از داراییهای مالی سنتی و فیزیکی روی بلاک چین هستند که امکان خرید و فروش آنها بهصورت دیجیتالی وجود دارد.
توکنیزه کردن داراییهای دنیای واقعی یکی از بهترین فرصتهای صنعت کریپتوست و پتانسیل رسیدن به ارزش صدها تریلیون دلار در آینده را دارد.
انواع داراییهای قابل توکنیزه شدن
ارزهای حوزه RWA بسته به ویژگیها و فرصتهای سرمایهگذاریشان، در دستهها و گروههای مختلفی جای میگیرند. از جمله انواع دارایی دنیای واقعی توکنیزهشده روی بلاک چین شامل موارد زیر هستند:
- املاک و مستغلات: با خرید املاک توکنیزهشده میتوانید بهجای یک واحد آپارتمان یا خانه کامل، بخشی از آنها را به صورت دیجیتال خریده و از آن کسب درآمد کنید. این نوع از ارزهای دیجیتال، فرصتهای سرمایهگذاری بیشتری را برای اقشار مختلف جامعه از جمله افراد کمدرآمد ایجاد میکنند. قراردادهای هوشمند وظیفه پرداختهای ماهانه، هزینههای ملک و توزیع سود میان هولدرها را برعهده دارند.
- اوراق قرضه: این نوع از توکنهای RWA برای کسب سود از اوراق قرضه مختلف مانند اوراق قرضه خزانهداری آمریکا استفاده میشوند. با توکنیزه کردن این نوع از داراییها، شما میتوانید به اوراق دولتی در فضایی شفافتر دسترسی داشته باشید.
- کالاها: هر کالای فیزیکی مانند دلار، طلا، نفت، نقره، آثار هنری و کلکسیونی، مجسمه، کتاب و… را که بتوان روی بلاک چین توکنیزه کرد، از این نوع است.
- مالکیت معنوی: هنرمندان، نویسندگان و مخترعان نیز میتوانند توکنهایی را که نماینده داراییشان هستند عرضه کرده و از فروش آنها کسب درآمد کنند. تطبیق با قوانین حفاظت از داده و حریم خصوصی به مدیریت امن دادههای مالکیت معنوی و شخصی، حفاظت از منافع هولدرهای توکنها و سهامداران کمک میکند.
- تجهیزات و ماشینآلات: یکی دیگر از انواع ارزهای RWA، نوع توکنیزه دستگاههای صنعتی است که امکان کسب مالکیت بخشی از حقوق استفاده را به هولدرها میدهد.
نحوه توکنیزه کردن داراییهای دنیای واقعی RWA
برای آوردن داراییهای دنیای واقعی به فضای بلاک چین، باید از فرایندی بهنام توکنیزه کردن (Tokenization) استفاده کنیم. این فرایند شامل چند مرحله است:
- انتخاب دارایی:
- انتخاب دارایی فیزیکی مانند هنر، ملک، کالا و…
- تعیین ارزش، سودآوری و نیازمندیهای قانونی توکن (کسب مجوزهای لازم درصورت لزوم)
- تعیین مشخصات توکن:
- تعیین نوع توکن (تعویض پذیر یا غیرقابل تعویض)، استاندارد توکن (مثلاً ERC20 یا ERC721)
- تعیین مشخصات فاندامنتال توکن مانند حداقل سرمایهگذاری، حقوق مالکیت و قوانین توزیع درآمد
- انتخاب معیارهای آفچین و آنچین:
- انتخاب بلاک چین خصوصی یا عمومی
- برقراری ارتباط با دادههای برون زنجیرهای از طریق اوراکلهای معتبر و امن
- پیادهسازی قرارداد هوشمند روی بلاک چین انتخابی
- مینت و توزیع توکنها
- مدیریت دارایی:
- حفظ تطابق با قوانین و اجرای حسابرسیهای دورهای
- مدیریت حاکمیت، توزیع درآمد و دیگر مکانیزمهای تعریفشده
بیشتر بخوانید: توکن سازی یا توکنیزه کردن چیست؟
تفاوت توکن NFT و RWA چیست؟
همانطور که گفتیم، کالکتیبلها (Collectables) و آثار هنری نیز قابلیت توکنیزه و تبدیل شدن به یک ارز در حوزه RWA را دارند. حال سؤالی که پیش میآید این است که پس تفاوت داراییهای دنیای واقعی با توکنهای غیرمثلی (NFT) چیست؟ آیا ان اف تی میتواند زیر مجموعه RWA باشد؟
این دو حوزه از نظر هدف و تقسیمپذیری با یکدیگر متفاوتاند، اما از جهاتی مانند دارایی پایه و قابلیت تعویض میتوانند شبیه به یکدیگر باشند.
بیشتر بخوانید: NFT چیست؟
دارایی پایه
معمولاً دارایی پایه NFTها یک اثر هنری دیجیتال منحصربهفرد است، اما دارایی پایه یک توکن RWA، یک دارایی فیزیکی در دنیای واقعی است.
البته تا کنون هنرمندانی مانند بیپل (Beeple)، پاک (Pak)، مدی مدوکس (Mad Dog Jones)، دمین هرست (Damien Hirst) و دیگر افراد هم بودهاند که یا ابتدا یک اثر هنری فیزیکی خلق کرده و سپس توکن ان اف تی آن را عرضه کردهاند یا در کنار عرضه آثار هنری دیجیتالشان بهصورت توکن غیرمثلی، نسخه فیزیکی مربوط به آن آثار مانند یک جعبه فیزیکی شامل نمایشگر دیجیتال، یک گواهی مالکیت و یک ابزار مخصوص برای نمایش اثر را به خریدار تحویل دادهاند.
بنابراین، از نظر دارایی پایه، ارزهای حوزه RWA و توکن NTF میتوانند شبیه به یکدیگر باشند.
قابلیت تعویض
ان اف تیها همانطور که از اسمشان پیداست، غیرقابل تعویض هستند. هر واحد توکن ان اف تی که خریداری میکنید از نظر ارزش با یک واحد NFT دیگر متفاوت و هر کدام دارای ویژگیهای منحصربهفرد و همچنین قیمت متفاوتی هستند.
اما توکنهای دارایی دنیای واقعی میتوانند به هر دو صورت تعویضپذیر و تعویض ناپذیر باشند. اگر قابلیت تعویض در این نوع توکنها وجود داشته باشد، یعنی هر واحد RWA که خریداری میکنید با واحد دیگر دقیقاً برابر و دارای قیمت یکسان است.
حال ممکن است اثر هنری یا آیتم فیزیکی مورد نظر شما بهصورت غیرقابل تعویض ساخته شده باشد. به این نوع از توکنها، ان اف تی دنیای واقعی نیز میگویند.
هدف و کاربرد
هدف اصلی ارزهای حوزه RWA، توکنیزه کردن داراییهای واقعی و سنتی است که امکان خرید یکجای آنها برای قشر وسیعی از مردم وجود ندارد. مثلاً با توکنیزه کردن یک ملک و تبدیل آن به هزار واحد توکن، افراد بیشتری میتوانند در کسب درآمد از آن دارایی سهیم باشند.
در مقابل، هدف اصلی ان اف تیها، دادن حق مالکیت یک آیتم بازی یا اثر هنری دیجیتال یا فیزیکی است. بااینکه فرصت کسب درآمد از فروش این توکنها نیز وجود دارد، اما این نوع از ارزهای دیجیتال برای اهداف دیگری نظیر استفاده در بازیهای بلاک چینی یا نمایش در شبکههای اجتماعی (مثلاً تصویر پروفایل) ساخته شدهاند.
تقسیمپذیری
از آنجا که معمولاً توکنهای دارایی دنیای واقعی از نوع تعویضپذیر هستند، امکان تقسیم آنها به واحدهای کوچکتر نیز وجود دارد. اما شما معمولاً چنین کاری را با یک ان اف تی نمیتوانید انجام دهید، مگر اینکه چنین خاصیتی معروف به فرکشنالسازی (Fractionalization) از قبل برای آن تعریف شده باشد.
معرفی ۱۰ توکن برتر RWA
لیست ۱۰ توکن برتر در حوزه دارایی دنیای واقعی شامل موارد زیر است:
- تتر گلد (XAUT)
- پکس گلد (PAXG)
- اوندو فایننس (ONDO)
- یوژوال (USUAL)
- پالی مش (POLYX)
- میکر (MKR)
- کلیرپول (CPOOL)
- کردیت کوین (CTC)
- مانترا (OM)
- رزرو رایتس (RSR)
توجه کنید که اعداد و ارقام ذکر شده مربوط به زمان نگارش مقاله (۱۵ دی ۱۴۰۳) است. حتما اعداد و ارقام جدید را بررسی کنید.
توکنهای با پشتوانه کالا
توکنهای با پشتوانه طلا مانند تتر گلد و پگس گلد در گروه داراییهای دنیای واقعی از نوع کالا قرار میگیرند که با توکنیزه کردن مالکیت بخشی از طلای فیزیکی، فرصتهای سرمایهگذاری در این فلز گرانبها را فراهم کردهاند.
بیشتر بخوانید: بهترین ارز دیجیتال با پشتوانه طلا؛ ارز دیجیتال طلا چیست؟
تتر گلد (XAUT)
تتر گلد (Tether Gold) یک توکن ERC20 روی بلاک چین اتریوم است که هر واحد آن، معادل یک اونس تروا طلای خالص از یک شمش طلای فیزیکی دارای استاندارد گود دلیوری (Good Delivery) انجمن بازار شمش لندن (LBMA) است. بروک پیرس (Brock Pierce)، ریو کالینز (Reeve Collins) و کریگ سلارز (Craig Sellars) بهعنوان بنیانگذاران شرکت تتر لیمیتد (Tether Ltd)، تتر گلد را در ژانویه ۲۰۲۰ (دی ۹۸) راهاندازی کردند.
ازجمله مهمترین مزایای تتر گلد میتوان به شفافیت، خرید و فروش سادهتر و امکان بازخرید با طلای فیزیکی اشاره کرد. این ارز همیشه قیمت طلا را دنبال میکند و برای افرادی که بهدنبال خرید کسری از طلا بدون نگرانی درخصوص نگهداری طلای فیزیکی هستند، بسیار مناسب است.
در زمان نگارش این مطلب در دی ۱۴۰۳، تتر گلد با ارزش بازار ۶۵۰ میلیون دلاری در رتبه ۱۴۰ ارزهای دیجیتال برتر بازار قرار دارد. حجم معاملات ۲۴ ساعت گذشته آن نیز برابر ۴/۸ میلیون دلار بوده است. بهخاطر جایگاهی که این توکن در بازار رمزارزی و سنتی دارد، بسیاری چشمانداز روشنی را برای آن میبینند. قیمت تتر گلد درحالحاضر ۲,۶۳۶ دلار است.
پکس گلد (PAXG)
پکس گلد (Pax Gold) نیز یکی دیگر از ارزهای دیجیتال با پشتوانه طلا است که جزو توکنهای دارایی دنیای واقعی محسوب میشود. این ارز توسط شرکت پکسوس (Paxos)، بنیانگذار صرافی ارز دیجیتال سنگاپوری ایتبیت (itBit)، در سال ۲۰۱۹ روی بلاک چینهای اتریوم، بایننس اسمارت چین و سولانا راهاندازی شد.
هر واحد ارز PAXG معادل ۱ اونس تروا طلای خالص (۳۱.۱ گرم) ارزش دارد. یکی از مهمترین ویژگیهای این توکن، تطابق با قوانین این صنعت است. شرکت پکسوس یک مؤسسه مالی قانونی محسوب میشود و چارچوبهای نظارتی دقیقی را برای صدور توکنهای پکس گلد رعایت کرده است. بههمینخاطر، نگرانی درخصوص آینده این ارز از نظر قوانین وجود ندارد.
بازار پکسگلد هماکنون ۵۲۷ میلیون دلار ارزش دارد که آن را به رتبه ۱۵۸ ارزهای دیجیتال برتر میرساند. حجم معاملات ۲۴ ساعت اخیر آن نیز برابر ۱۵/۲۱ میلیون دلار بوده است. قیمت پکس گلد اکنون در محدوده ۲,۶۴۵ دلاری قرار دارد.
پلتفرمهای لایه اول توکنیزه کردن داراییها
یک سری از بلاک چینهای لایه اول با تمرکز بر توکنیزه کردن داراییهای دنیای واقعی ساخته شدهاند. پلتفرم مانترا و پالی مش که از این نوع هستند، ابزارهای پیشرفتهای برای توسعه ارزهای حوزه RWA برای توسعهدهندگان ارائه کردهاند.
مانترا (OM)
مانترا (Mantra) یک بلاک چین لایه اول برای توکنیزه کردن داراییهای دنیای واقعی است که به رعایت تمام و کمال الزامات قانونی این حوزه شناخته میشود. این پلتفرم مجموعهای از ابزارهای پیشرفته، مکانیزمهای تطبیق با قوانین و تعاملپذیری میانزنجیرهای لازم برای توسعه ارزهای حوزه RWA را برای توسعههندگان خرد و سازمانها ارائه کرده است.
ارز دیجیتال OM توکن اتریومی بومی مانترا است که برای استیکینگ و رأیدهی نسبت به تصمیمات آتی این پلتفرم کاربرد دارد. سرمایه موجود در بازار این ارز دیجیتال هماکنون ۳/۷۵ میلیارد دلار تخمین زده شده است. حجم معاملات ۲۴ ساعت گذشته این توکن با رتبه ۴۰ ارزهای برتر، حدود ۴۹ میلیون دلار بوده است. قیمت مانترا در زمان نگارش این مطلب در محدوده ۳/۹ دلاری قرار دارد.
پالی مش (POLYX)
بازارهای قانونی به شناسایی هویت، تطابق با قوانین، محرمانگی و قطعیت نهاییسازی تراکنشها نیاز دارند، اما از طرفی بازارهای کریپتو برای ناشناسی، مقاومت در برابر سانسور و شفافیت ساخته شدهاند. هدف از پالی مش (Plymesh) ادغام حاکمیت، هویت، تطابق، محرمانگی و نهاییسازی قطعی در تراکنشهای شبکههای بلاک چین است.
بنابراین، پالی مش یکی دیگر از بهترین پلتفرمها برای ساخت ارزهای دارایی دنیای واقعی است که مختص توسعه توکنهای اوراق بهادار طراحی شده است. بااستفاده از این پلتفرم میتوانید توکنهای اوراق بهادار را بسازید و بر فرایندهایی مانند حاکمیت و استیکینگ آنها نظارت داشته باشید.
توکن بومی این شبکه با نماد POLYX در اواخر می ۲۰۲۲ (اوایل خرداد ۱۴۰۱) آغاز بهکار کرد. بااینکه قیمت پالی مش تا ژانویه ۲۰۲۴ (دی ۱۴۰۲) زیر قیمت عرضه اولیه خود روی ۰/۲۲۴۶ دلار قرار داشت، اما در سال این روند ۲۰۲۴ کمی بهبود یافته و اکنون در ابتدای سال ۲۰۲۵ در محدوده ۰/۲۹ دلاری معامله میشود. توکن پالی ایکس با ارزش بازار ۲۶۳ میلیون دلاری در رتبه ۲۷۳ رمز ارزهای برتر بازار قرار دارد.
بیشتر بخوانید: توکن اوراق بهادار چیست؟ آشنایی با Security Token
پروتکلهای وامدهی و اعتباری
در فضای دیفای پروتکلهایی مانند میکر، کلیرپول و کردیت کوین هستند که با توکنیزه کردن دارایی های دنیای واقعی، امکان وامدهی و کسب سود از فرصتهای موجود در حوزه امور مالی غیرمتمرکز را برای کاربران فراهم کردهاند.
میکر (MKR)
میکر پروتکل (Maker Protocol) که چندی پیش به اسکای پروتکل (Sky Protocol) تغییر برند داد، یک پلتفرم وامدهی ارز دیجیتال روی شبکه اتریوم و دارای یک ارز کاربردی بهنام MKR است. در مارس ۲۰۲۱ (بهمن ۹۹) یک طرح پیشنهادی با هدف آوردن داراییهای دنیای واقعی به این پلتفرم تأیید شد. درحالحاضر انواع ارزهای حوزه RWA از جمله وام، املاک، صورتحسابهای حمل بار و نقره در این پلتفرم حضور دارند.
براساس گزارشها، ۸۰ درصد درآمد پلتفرم میکر از داراییهای دنیای واقعی حاصل شده است. این جریان نقدی بالا، از نقش پررنگ استیبل کوین غیرمتمرکز این پلتفرم بهنام دای (DAI) در معاملات داخل این پلتفرم حکایت دارد. توکن MKR درحالحاضر با ارزش بازار ۱/۴ میلیارد دلاری، رتبه ۸۱ ارزهای برتر بازار را به خود اختصاص داده است. قیمت ارز میکر هماکنون برابر ۱,۵۷۴ دلار است.
بیشتر بخوانید: ارز دیجیتال دای و میکردائو چیست؟
کلیرپول (CPOOL)
کلیرپول (Clearpool) یک بازارچه وامدهی اعتبارات دیفای و پیشران حوزه داراییهای دنیای واقعی است که مؤسسات مالی سنتی را به تأمینکنندگان نقدی دیفای متصل میکنند. این پروژه تا کنون تسهیلکننده بیش از ۶۰۰ میلیون دلار وام برای شرکتهای فعال در وال استریت، جین استریت (Jane Street) و مارکتمیکرهای حوزه کریپتو مانند وینترمیوت (Wintermute) بوده است.
این پروتکل در مارس ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۰) روی اتریوم راهاندازی شد و اکنون روی شبکههایی مانند اثبات سهام پالیگان، ماشین مجازی زیکی پالیگان (Polygon zkEVM)، آپتیمیزم (Optimism)، منتل نتورک (Mantle Network)، سلر نتورک (Celer Network)، بیس (Base) و آربیتروم (Arbitrum) فعال است.
بااینکه ارز بومی این شبکه با نماد CPOOL در ابتدای راهاندازی رشد قیمت خوبی داشت، اما یک ماه بعد از آن به زیر قیمت اولیه عرضه خود روی ۰/۴۴۶ دلار سقوط کرد. قیمت CPOOL تا امروز در ابتدای سال ۲۰۲۵ یک روند خنثی و ثابت را ادامه داده است. بازار این ارز نزدیک به ۳۲۰ میلیون دلار ارزش دارد و حجم معاملات ۲۴ ساعت گذشته آن حدود ۹/۵ میلیون دلار بوده است.
کردیت کوین (CTC)
کردیت کوین (Creditcoin) یک بلاک چین لایه اول است که در آوریل ۲۰۱۹ (فروردین ۹۸) راهاندازی شد. توسعهدهندگان با ترکیب RWAها با قراردادهای هوشمند سازگار با ماشین مجازی اتریوم در این پلتفرم میتوانند توکنهای مورد نظرشان را بسازند. از مهمترین کاربردهای پلتفرم کردیت کوین میتوان شامل موارد زیر است:
- انجام حوالههای برونمرزی
- وامدهی و وامگیری
- تشخیص هویت غیرمتمرکز
- توکنیزه کردن و ساخت ارزهای حوزه RWA
ارز CTC که توکن بومی پلتفرم کردیت کوین است با ارزش بازار ۴۸۹ میلیون دلاری، در جایگاه ۱۶۷ رمز ارزهای برتر قرار گرفته است. حجم معاملات ۲۴ ساعت گذشته این ارز نیز نزدیک به ۲۵ میلیون دلار برآورد شده است. قیمت کردیت کوین درحالحاضر در محدوده ۱/۱۸ دلاری قرار دارد.
پلتفرمهای دیفای با رویکرد RWA
علاوهبر پروژههایی که تا اینجا معرفی کردیم، در فضای دیفای پلتفرمهایی نیز ساخته شدهاند که با کمک دیگر شبکههای بلاک چینی نظیر اتریوم، فضایی برای ساخت توکنهای دارایی دنیای واقعی و بهره بردن از فرصت سودآوری آنها فراهم کردهاند. پروژههای اوندو فایننس، یوژوال و رزرو رایتس از این نوع هستند.
اوندو فایننس (ONDO)
اوندو فایننس (Ondo Finance) یک شرکت مدیریت دارایی است که در ساخت و راهاندازی داراییها، خدمات و زیرساختهای سطح سازمانی روی بلاک چینهای عمومی تخصص دارد. محصولات اصلی این پلتفرم، نسخههای توکنیزه شده کمریسک و باکیفیت معادلهای نقدی مانند اوراق خزانه آمریکا، صندوقهای بازار پول و ادوات مالی مشابه هستند. این محصولات را میتوان یک جایگزین عالی برای استیبل کوینها درنظر گرفت که با خرید آنها، اینبار خود هولدرها بهجای صادرکنندگان توکنها سودآوری دارند.
ارز دیجیتال بومی اوندو فایننس بهنام ONDO برای اهداف مختلفی از جمله رأیدهی در سازمان خودگردان این پلتفرم کاربرد دارد. بخش اعظیمی از عرضه کل ۱۰ میلیارد واحدی این توکن برای رشد اکوسیستم تخصیص داده شده تا انگیزهای برای ترغیب افراد به نگهداری بلندمدت آن ایجاد کند.
این ارز دیجیتال با ارزش بازار ۲/۲ میلیارد دلاری، در رتبه ۶۱ ارزهای دیجیتال برتر بازار قرار دارد. حجم معاملات ۲۴ ساعت گذشته توکن اوندو فایننس برابر ۲۴۵ میلیون دلار بوده که نشاندهنده علاقه تریدرها به ارزهای حوزه RWA است. قیمت اوندو فایننس هماکنون برابر ۱/۶ دلار است.
یوژوال (USUAL)
یوژوال (Usual) یک صادرکننده امن و غیرمتمرکز استیبل کوینهای دارای پشتوانه فیات است که با استفاده از توکن بومی خود با نماد USUAL، ارزش و مالکیت را بین کاربران بازتوزیع میکند. برخلاف استیبل کوینهای متمرکز مانند تتر که صادرکنندگان آنها بازده اصلی را از معاملات دریافت میکنند، در پلتفرم یوژوال، ۹۰ درصد ارزش هر معامله به کاربران باز گردانده میشود.
در این پلتفرم ۳ توکن وجود دارد:
- توکن USD0: اولین استیبل کوین RWA است که توکنهای اوراق خزانه آمریکا را با یکدیگر ترکیب کرده و یک ارز دیجیتال امن و غیرمتصل به به سپردههای بانکی سنتی ارائه میدهد.
- توکن ++USD0: این ارز دیجیتال در واقع نسخه لیکویید استیکینگ USD0 است که شبیه به یک حساب پسانداز برای داراییهای دنیای واقعی با دوره خواب ۴ ساله عمل میکند. با خرید این ارز و نگهداری آن برای مدت تعیینشده، توکن یوژوال پاداش میگیرید.
- توکن USUAL: ارز دیجیتال بومی این پلتفرم که برای تشویق کاربران به مشارکت طراحی شده است.
قیمت ارز USUAL درحالحاضر برابر ۰/۹۸ دلار است و با مارکت کپ ۴۸۶ میلیون دلاری، در رتبه ۱۶۴ ارزهای برتر بازار قرار دارد. حجم معاملات ۲۴ ساعت اخیر آن نیز حدود ۲۷۶ میلیون دلار بوده است.
رزرو رایتس (RSR)
رزرو رایتس (Reserve Rights) پلتفرمی است که با هدف مقابله با تورم ساخته شد. این پروژه اجازه ساخت ارزهای دارای پشتوانه دارایی بهنام RTokens را به کاربران میدهد. این ارزها درواقع استیبل کوینهایی با پشتوانه کامل هستند که همیشه امکان بازخرید آنها با دارایی پایهشان وجود دارد. با ساخت این توکنها کاربران میتوانند «بهترین» سبد سرمایه برای مقابله با تورم را داشته باشند.
قیمت توکن RSR که ارز بومی کاربردی این پلتفرم محسوب می شود درحالحاضر در محدوده ۰/۰۱۷ دلاری قرار دارد. این توکن برای استیکینگ، رأیدهی و پاداشدهی به اعتبارسنجها استفاده میشود. این رمز ارز با مارکت کپ ۹۲۴ دلاری، در رتبه ۱۱۲ کوین و توکنهای برتر بازار کریپتو قرار گرفته است.
چرا توکن های دنیای واقعی مهم هستند؟
ارزهای حوزه RWA با پیدا کردن جایگاه خود در اکوسیستم مالی غیرمتمرکز، امکان دسترسی به ابزارهای مالی را افزایش داده و کاربردهای جدیدی را به ارمغان آوردهاند. علاوهبراین، توکنیزه کردن داراییهای دنیای واقعی میتواند به پذیرش گستردهتر صنعت کریپتو کمک کند. در ادامه مزایای توکن دنیای واقعی را بررسی میکنیم.
مقابله با مشکلات امور مالی سنتی
از آنجا که داراییهای ملموس از دنیای مالی سنتی بخش قابل توجهی از ارزش کل مالی جهانی را تشکیل میدهند، وجود آنها در پورتفوی سرمایهگذاری همه افراد الزامی است. بااینحال، دسترسی به داراییهای سنتی جهانی برای شهروندان بسیاری از کشورها از جمله ایران بسیار دشوار و بهخاطر موانع ورود مختلف، حتی در مواردی غیرممکن است.
این موانع ورود شامل موارد زیر هستند:
نیاز به سرمایه اولیه بالا
داراییهای سنتی مانند املاک و مستغلات و کالاها اغلب به سرمایهگذاری اولیه قابل توجهی نیاز دارند. مشابه همین موضوع برای اوراق قرضه نیز صادق است. بااینکه امکان سرمایهگذاری با ارقام دلخواه روی اوراق قرضه وجود دارد، اما برای سودآوری معقول باید حجم سرمایه اولیه بالایی داشته باشید.
محدودیتهای نظارتی و جغرافیایی
مقررات، حوزههای قضایی و مکانهای جغرافیایی نیز نقش مهمی در دسترسی به داراییهای سنتی ایفا میکنند. کشورهای مختلف قوانین متفاوتی در خصوص مالکیت و سرمایهگذاری در داراییها دارند که ممکن است مانع مشارکت سرمایهگذاران بینالمللی شود یا این کار را بدون کمک یک نهاد واسط عملاً غیرممکن کند.
مشکلات نقدینگی
مورد آخر اینکه حوزههایی مانند املاک و مستغلات و کالا عموماً مشکل تامین نقدینگی دارند. تبدیل این داراییها به پول نقد اغلب یک فرایند طولانی و پیچیده دارد که باعث کاهش جذابیت آن برای افرادی میشود که نیاز به نقدینگی فوری یا افق سرمایهگذاری کوتاهمدت دارند.
مزایای استفاده از توکن های دنیای واقعی
توکنهای RWA با راهکارهای نوآورانهشان، برای رفع مشکلات سرمایهگذاری مستقیم در بازارهای مالی سنتی پدید آمدند. مزایای این ارزها و پلتفرمها شامل موارد زیر است:
کاهش سرمایه اولیه لازم با خرید کسری
خرید کسری یا فرکشنال (Fractional) یکی از ویژگیها بسیار کاربردی ارزهای دیجیتال دارایی دنیای واقعی است. مشابه خرید بیت کوین که نیازی به خرید ۱ واحد کامل آن نیست، میتوان کسری از ارزهای حوزه RWA را نیز خریداری کرد. این قابلیت، مالکیت بخشی از دارایی دنیای واقعی را ممکن میسازد و به شما اجازه میدهد بخشهای کوچکتری از داراییهای گران قیمت را خرید و فروش کنید.
دسترسی جهانی و بهبود نقدشوندگی
توکنیزه کردن داراییهای دنیای واقعی امکان حذف مرزهای جغرافیایی را فراهم میکند و به سرمایهگذاران در سراسر جهان اجازه میدهد بدون محدودیت در داراییهای فیزیکی سرمایهگذاری کنند. این موضوع مشارکت در بازار را گسترش داده و نقدشوندگی جهانی را بهبود میبخشد.
کاهش هزینههای اداری
توکنهای RWA هزینههای اداری مرتبط با معاملات سنتی را با حذف واسطهها کاهش میدهند. قراردادهای هوشمند قوانین مالکیت، توزیع درآمد و شرایط مدیریت دارایی را بهصورت خودکار انجام میدهند. این کار باعث سادهتر شدن و کاهش هزینههای معاملات میشود.
متنوعسازی پورتفو
داراییهای دنیای واقعی به متنوعسازی سبد سرمایه کمک میکنند تا بتوانید ریسکها و نوسانات بازار کریپتو را بهتر مدیریت کنید. این ارزهای دیجیتال معمولاً همبستگی کمتری با داراییهای کریپتویی محبوب مانند بیت کوین دارند و از ثبات بیشتری هم برخوردار هستند.
جذب سرمایه بخش سنتی
داراییهای دنیای واقعی با جذب سرمایه و توجه بخش مالی سنتی، به پذیرش و رشد ارزهای دیجیتال کمک میکنند. سرمایهگذاران نهادی و خرد که به دنبال داراییهای قانونیتر و ملموستر هستند، میتوانند از طریق توکنهای RWA در فضای دیفای سرمایهگذاری کنند.
چالشها و ریسکهای RWA
باوجود مزایای بسیار زیادی که ارزهای دارایی دنیای واقعی دارند، این بخش با چالشهایی نیز روبروست از جمله:
پیچیدگیهای قانونی
داراییهای دنیای واقعی و دیفای با الزامات قانونی پیچیدهای مواجهاند که بسته به نوع دارایی، مکان، حوزه قضایی و پلتفرم بلاک چینی مورد نظر متفاوت است. باتوجه به اینکه یک چارچوب قانونی جهانی و واحد برای ارزهای دیجیتال، دیفای و فناوریهای مرتبط با آنها وجود ندارند، وضوح قانونی برای بهرهگیری کامل از مزایای توکنیزه کردن داراییها ضروری است.
نیاز به مدیریت ریسک
ارزهای حوزه RWA نیازمند دخالت یک نهاد ثالث هستند که منجر به ریسک طرف مقابل یا اصطلاحاً «Counterparty Risk» میشود. براساس این نوع ریسک، در صورتی که طرف مقابل یعنی شخص ثالث دخیل دچار نکول شود، احتمال ضرر کاربران پلتفرم مورد نظر نیز وجود دارد.
نگرانیهای امنیتی
بااینکه قراردادهای هوشمند برای حذف کارهای دستی مربوط به انطباق با قوانین بسیار کارآمد هستند، اما همچنان به ممیزی نیاز دارند. کوچکترین خطا در کدهای این قراردادها میتواند باعث سوءاستفاده افراد سودجو و ازدست رفتن سرمایه افراد شود.
فاصله دانشی
شما بهعنوان یک تریدر و سرمایهگذار باید از مزایا و ریسکهای مرتبط با داراییهای دنیای واقعی آگاه باشید. این داراییها بر اساس فناوریهای بسیار جدید کار میکنند. نبود دانش و اعتماد کافی در میان سرمایهگذاران، چالشی مهم برای پذیرش گسترده این نوع از داراییهاست.
مقیاسپذیری
با افزایش استقبال از ارزهای دارایی دنیای واقعی، پلتفرمهای بلاک چینی نیز باید توانایی مدیریت حجم بالای تراکنشها را داشته باشند. بلاک چینهایی مانند اتریوم اکثر مواقع با مشکل افزایش کارمزد تراکنشها بههنگام شلوغی شبکه دستوپنجه نرم کردهاند که میتواند یکی از موانع برای ورود افرادی باشد که بهدنبال سرمایهگذاری کمهزینه در فضای کریپتو هستند.
سؤالات متداول
ارز دیجیتال RWA یک توکن دیجیتال از یک دارایی فیزیکی در دنیای واقعی مانند دلار، طلا، ملک، اوراق قرضه، آثار هنری و دیگر موارد است. این نوع از ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاری در داراییهای سنتی در فضای بلاک چین بسیار کاربردی هستند.
پروژههایی مانند مانترا (OM)، کردیت کوین (CTC)، پالی مش (POLYX) و میکر (MKR) جزو بهترین ارزهای دیجیتال دارایی دنیای واقعی محسوب میشوند.
کاهش سرمایه اولیه لازم با خرید کسری، دسترسی جهانی و بهبود نقدشوندگی، کاهش هزینههای اداری، متنوعسازی پورتفو، جذب سرمایه بخش سنتی از مزایا RWA هستند. پیچیدگیهای قانونی، نیاز به مدیریت ریسک، نگرانیها امنیتی و فاصله دانشی از معایب توکنهای RWA به شمار میروند.
جمعبندی
ارزهای داراییهای دنیای واقعی (Real World Assets) یکی از مفاهیم قدیمی فضای کریپتو هستند که با ظهور استیبل کوینها و قابلیت توکنیزه کردن داراییهای فیزیکی شکل گرفتند. این نوع از ارزهای دیجیتال که نمودی از یک دارایی فیزیکی مانند دلار، طلا، نفت، ملک، اوراق قرضه بانکی و دولتی، نقاشی، کتاب، مجسمه، آثار هنری و دیگر نمونهها هستند، فرصت سرمایهگذاری جدیدی را برای همه افراد سراسر جهان بههمراه آوردهاند. این نوع از ارزهای دیجیتال مزایایی همچون دسترسی جهانی به داراییهای بازار سنتی، افزایش نقدینگی برای بازار رمز ارزها، کاهش هزینههای اداری و… را بههمراه دارند.