آرتور هیز (Arthur Hayes) یک فعال بازارهای مالی و کارآفرین آفریقایی-آمریکایی است که توانست با فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال، ثروت هنگفتی برای خودش دستوپا کند. آقای هیز یکی از بنیانگذاران صرافی ارز دیجیتال بیتمکس (BitMEX) است که بهدلیل شخصیت عجیبوغریب خود و مشکلات مختلفی که برای این صرافی در طول سالهای گذشته پیش آمد، […]
آرتور هیز (Arthur Hayes) یک فعال بازارهای مالی و کارآفرین آفریقایی-آمریکایی است که توانست با فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال، ثروت هنگفتی برای خودش دستوپا کند. آقای هیز یکی از بنیانگذاران صرافی ارز دیجیتال بیتمکس (BitMEX) است که بهدلیل شخصیت عجیبوغریب خود و مشکلات مختلفی که برای این صرافی در طول سالهای گذشته پیش آمد، بهعنوان یکی از افراد جنجالی حوزه کریپتو شناخته میشود.
این چهره را میتوان یکی از چهرههای تأثیرگذار در بازار کریپتو دانست. از همین رو، ما تصمیم گرفتهایم این مطلب را به بیوگرافی او از دوران کودکی و سپس مسیر کاری او تا بنیانگذاری صرافی بیتمکس و چالشهای بعد از آن اختصاص دهیم. اگر به خواندن داستان ظهور و افول این چهره سرشناس علاقه دارید، این مطلب را از دست ندهید.
فهرست مطالب
آرتور هیز کیست؟
آرتور هیز (Arthur Hayes) یک کارآفرین آمریکایی است که در دنیای ارزهای دیجیتال بهعنوان یکی از بنیانگذاران صرافی بیتمکس و همچنین مدیرعامل سابق این صرافی شناخته میشود. او در سال ۲۰۰۸ از دانشکده کسبوکار وارتون (Wharton) دانشگاه پنسیلوانیا فارغالتحصیل شد. آرتور هیز جوانترین میلیاردر آفریقایی-آمریکایی تاریخ تاکنون است. نام او در لیست ۴۰ ثروتمند زیر ۴۰ سال به چشم میخورد.
مطالعه بیوگرافی و سبک زندگی افراد شاخص همیشه جذاب است؛ اینکه در چه نوع خانوادهای به دنیا آمده و دوران کودکی خود را چگونه گذراندهاند، اینکه جرقه کارهای بزرگ از چه زمانی و چگونه در ذهن آنها خورده است، اینکه در این مسیر چه چالشهایی داشتهاند و چگونه آنها را مدیریت کردهاند، و در نهایت اینکه انتهای این مسیر به کجا ختم شده یا چه مسیری همچنان در پیش رو وجود دارد.
ما در مجموعه ارزدیجیتال زندگینامه برخی از این افراد، مخصوصاً آنهایی که بهنوعی به فضای کریپتو مرتبط هستند را مرور میکنیم. از آنجایی که آرتور هیز هم بنیانگذار و مدیرعامل صرافی بیتمکس است و از طرف دیگر، در مسیر کاری خود چالشهای جذابی را پشتسر گذاشته و اتفاقات جالبی برای او روی داده است، تصمیم گرفتیم بیوگرافی او را به مجموعه خود اضافه کنیم. پیشنهاد میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
دوران کودکی و تحصیلات ابتدایی و متوسطه آرتور هیز – ۱۹۸۵ تا ۲۰۰۳
آرتور هیز در سال ۱۹۸۵ در دیترویت میشیگان متولد شد. اگرچه خانواده او جزو قشر مرفه نبودند، اما وضع مالی بدی هم نداشتند. هر دوی پدر و مادر آرتور در شرکت جنرال موتورز کار میکردند.
او دوران تحصیل ابتدایی و متوسطه خود را در یک مدرسه خصوصی بهنام نیکولز (Nichols) در شهر بوفالو، ایالت نیویورک گذراند و در سال ۲۰۰۴ فارغالتحصیل شد. خانواده آرتور پس از جستجو برای یافتن مدرسهای که محیط مناسبی برای پیشرفت او بهعنوان یک دانشآموز و ورزشکار فراهم کند، به این شهر نقل مکان کردند.
نمایانشدن استعداد ورزشی هیز در دوران دبیرستان
هیز در دوران دبیرستان استعدادهای ورزشی خود را نشان داد. او عضو تیم تنیس مدرسه بود و همچنین در تیم کراس کانتری شرکت داشت (کراس کانتری یک مسابقه دوی مسافت طولانی است که در محیطهای طبیعی و فضای باز برگزار میشود و معمولاً مسافت مسابقه، کمتر از ۱۲ کیلومتر است). آرتور از دستاوردهای ورزشی خود برای دریافت بورسیه استفاده کرد و حتی در دوران دانشگاه، در مسابقه تناسب اندام Mr. Penn رتبه آورد.
آقای هیز اکنون بورسیههایی را برای دانشآموزان فراهم کرده است تا بتوانند تجربه آموزشی مشابه او را در مدرسه نیکولز داشته باشند. مادر او، باربارا هیز، گفته است که:
مدرسه نیکولز محیط، انگیزش و در مقطعی، بورسیهای را برای پیشرفت او فراهم کرد.
تحصیلات دانشگاهی آرتور هیز – ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸
بلندپروازیهای آرتور در دوران دانشگاه شروع شد. پس از پذیریش در دانشکده کسبوکار وارتون دانشگاه پنسیلوانیا (Wharton Business School of the University of Pennsylvania) در سال ۲۰۰۴، او هر روز صبح ساعت ۵:۳۰ بههمراه دوستانش به باشگاه ورزشی کنار دانشکده خود میرفت.
آرتور در مصاحبهای با مجله نیویورک گفته بود که آنها از این زمان برای تفکر درباره آینده، خیالبافی و تصور میلیاردر شدن استفاده میکردند. یکی از دوستان آرتور که با او تمرین میکرد درباره او گفته بود:
فکر میکنم او خودش را بهعنوان یک جادوگر مالی و یک سرمایهدار، بیشتر شبیه به گوردون گکو (Gordon Gekko) میبیند تا مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg).
کارآموزی و سفر به چین در حین تحصیل – ۲۰۰۷
آرتور هیز از آن دسته افرادی نبود که رسم و رسوم قدیمی را دنبال کند. به باور او، رفتن به منهتن یا والاستریت پس از فارغالتحصیلی، او را از سایر همکلاسیهایش متمایز نمیکرد و هیچ چشمانداز جدید و جالبی برای او بههمراه نداشت. بنابراین، تصمیم گرفت مسیر متفاوتی را انتخاب کند.
در تابستان سال سوم دانشگاه خود (در سال ۲۰۰۷)، آرتور موفق شد یک فرصت کارآموزی در دویچه بانک (Deutsche Bank) هنگ کنگ بهدست آورد. بنابراین، او سوار بر هیواپیمایی بهسوی هنگ کنگ شد و سفرش به آسیا را آغاز کرد. وی در این رابطه گفته بود:
آدمهای قدیمی ساکن بوفالو اینجا را ترک نمیکنند، اما من نمیخواهم در بوفالو بمانم. چرا باید همان کاری را انجام دهم که همکلاسیهایم میکنند؟ من هم همان نتایج آنها را به دست میآورم.
آرتور هیز که هنوز فارغالتحصیل نشده بود و بهعنوان یک کارآموز تازهوارد به هنگ کنگ رسیده بود، نهتنها مسئول کارهای خود بود، بلکه وظیفه خرید ناهار برای مدیرانش را نیز برعهده داشت. او در یکی از پستهای وبلاگش در این خصوص گفته بود:
من برای هر وعده غذا مقدار خوبی انعام میگیرم و هر هفته صدها دلار سود بهجیب میزنم. برای اینکه فکر نکنید این کار نامناسب است، باید بگویم همه همکارانم در شرکت از این موضوع خبر دارند و حتی این کارم را هم تأیید میکنند.
آرتور هیز تحصیلات کارشناسی خود را در سال ۲۰۰۸ به پایان رساند.
سوابق کاری آرتور هیز – ۲۰۰۸ تا به امروز
پس از فارغالتحصیلی، آرتور به هنگ کنگ نقل مکان کرد تا حرفه کاری خود را آغاز کند. وی در سالهای بعد با بیت کوین آشنا شد و صرافی بیتمکس را تأسیس کرد.
دویچه بانک؛ کارآموزیای که به کار رسمی تبدیل شد – ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۱
آیا رفتن به کلابهای شبانه میتواند به یک شغل رسمی منجر شود؟ شاید باور نکنید، اما آرتور این کار را کرد. پس از بازگشت به دانشگاه برای گذراندن سال آخر تحصیلات خود و نزدیک به روزهای فارغالتحصیلی، دویچه بانک چندین کارشناس جذب را به دانشگاه پنسیلوانیا فرستاد تا برای استخدام نیرو اقدام کنند.
در طول مصاحبه، آرتور گفت که به شرکت در کلابهای شبانه در هنگ کنگ علاقه دارد و یکی از مصاحبهکنندگان حتی از او درباره مکانهای خوشگذرانی در فیلادلفیا (شهری در ایالت پنسیلوانیا) پرسید که او نیز چند مکان را پیشنهاد داد. اینگونه بود که آرتور توانست اولین شغل رسمی خود را پس از فارغالتحصیلی بهعنوان تریدر در شعبه هنگ کنگ دویچه بانک بهدست آورد.
جالب است بدانید که او باعث شد «آدینههای معمولی (Casual Friday)» در شعبه هنگ کنگ دویچه بانک برچیده شود. کژوال فرایدی یک روز در هفته است که کارمندان لباسهای غیررسمی و راحت میپوشند. بهعنوان یک تحلیلگر کارآموز، او یک روز با تیشرت صورتی جذب، شلوار جین اسیدی و اسنیکرزهای زرد رنگ وارد محل کار شد.
هنگامی که یکی از مدیران ارشد دویچه بانک از کنار میز او عبور کرد، با تعجب از سوپروایزرش پرسید که او چه کسی است؟ همین موضوع باعث شد کژوال فرایدی از سیستم کاری دویچه بانک حذف شود.
پس از فارغالتحصیلی در سال ۲۰۰۸، هیز کار خود را بهعنوان تریدر اوراق مشتقه در دویچه بانک بهصورت رسمی آغاز کرد و تا سال ۲۰۱۱ در این شرکت ماند.
سیتیگروپ – ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳
پس از ترک دویچه بانک در سال ۲۰۱۱، آرتور در سیتیگروپ (Citigroup) مشغول بهکار شد. وی در هر دو شرکت دویچه بانک و سیتیگروپ بهعنوان بازارساز صندوقهای قابل معامله نیز فعالیت کرد. او سیتیگروپ را در سال ۲۰۱۳ ترک کرد.
آشنایی با بیت کوین – ۲۰۱۳
در سال ۲۰۱۳، آرتور برای اولین بار با بیت کوین آشنا شد. به گفته خودش، اولین معاملهای که انجام داد، خرید بیت کوین به صورت اسپات از صرافی مت گاکس (Mt Gox) و سپس واریز آن به آیسیبیت (ICBIT) بود. آیسیبیت اولین صرافی بود که قرارداد فیوچرز با تسویه ارز دیجیتال را ابداع کرد. آرتور سپس یک قرارداد فیوچرز با سررسید در ماه ژوئن همان سال را با قیمت بسیار بالاتر فروخت و توانست سود خالص ۲۰۰ درصدی کسب کند.
در آن زمان، دولت چین کنترلهای مالی سختگیرانهای روی ارزهای دیجیتال داشت و بیت کوین دارای قیمت بسیار بالاتری در بازارهای جهانی نسبت به بازارهای هنگ کنگ بود. آرتوز نیز این موضوع را متوجه شد و شروع به خرید بیت کوین از صرافیهای هنگ کنگ با قیمت پایینتر و فروش آن در صرافیهای فعال در سرزمین اصلی چین کرد.
او همچنین سود خود را به یک حساب بانکی جعلی در سرزمین اصلی چین انتقال میداد و سپس با مینیبوس به شهر شنژن میرفت و پس از برداشت پول بهصورت نقد، با یک کیف بزرگ به هنگ کنگ بازمیگشت. پس از انجام چندینباره این کار، مقامات هنگ کنگی به او مشکوک شدند و یکبار در حین انتقال این پولها، کارکنان مرزی به ظن انجام تراکنشهای مشکوک بیت کوین، او را بازداشت کردند. آرتور مجبور شد ادعا کند که خود یک قربانی در آن معامله بوده است تا از مخمصه خلاص شود.
تأسیس صرافی بیتمکس و مدیرعاملی آن – ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰
پس از فروپاشی صرافی مت گاکس که زمانی ۸۰ درصد سهم بازار را در اختیار داشت، صرافیهای چینی هیوبی (Huobi)، اوکیکوین (OkCoin) و بیتیسی چاینا (BTC China) بیشتر سهم بازار را جذب کردند. صرافیهای خارجی مانند بیتفینکس (Bitfinex)، آیسیبیت (ICBIT) و بیتاستمپ (Bitstamp) نیز خارج از بازار چین حضور داشتند.
با شدتگرفتن رقابت، هر صرافی استراتژی بقای خود را داشت؛ بیتفینکس به تتر و یک بازار وامدهی همتابههمتا تکیه کرده بود؛ آیسیبیت قراردادهای آتی معکوس (قراردادهای با تسویه ارز دیجیتال) را ابداع کرد و بیتاستمپ با چالش بزرگ سرقت ۵ میلیون دلاری مواجه شد که البته نمیتوان آن را مثال خوبی دانست؛ کوینبیس نیز به مشتریان خرد خدمات میداد و تازه شروع به کار کرده بود.
با وجود چنین بازار رقابتی، آرتور هیز فرصت را غنیمت شمرد و با بهرهگیری از تخصصی که از معاملات فیوچرز در زمان حضور در دویچه بانک و سیتیگروپ بهدست آورده بود، به فکر ایجاد یک صرافی اوراق مشتقه بیت کوین افتاد.
او قصد داشت این صرافی را به مقصد معاملهگران حرفهای خاصی که به معاملات سهام والاستریت عادت کرده بودند، تبدیل کند. او تصور میکرد که یک صرافی تخصصی باید شبیه به سیستم نرمافزاری بلومبرگ ترمینال (Bloomberg Terminal) باشد.
آمارهای عملکردی بیتمکس
آرتور بههمراه بن دلو (Ben Delo) و سم رید (Sam Reed)، دو متخصص برنامهنویسی علاقهمند به ارزهای دیجیتال، صرافی بیتمکس (BitMEX) را در سال ۲۰۱۴ در سیشل (Seychelles) تأسیس کرد. این پلتفرم مختص بیت کوین ساخته شد و هدف آن، ارائه یک تجربه معاملاتی حرفهای مشابه بلومبرگ ترمینال برای معاملات این ارز دیجیتال بود. بیتمکس در اولین روز فعالیت خود توانست رکورد ۵۰ میلیون دلار حجم معامله را ثبت کند. این صرافی همچنین در اولین سال فعالیت خود، به بیش از ۱ میلیارد دلار درآمد رسید.
تغییر مسیر بیتمکس بهسوی لوریجهای بالاتر
باوجود این آمارها، کسبوکار برای بیتمکس در سال اول ایدهآل نبود و آرتور هیز در سال ۲۰۱۵ به فکر رها کردن این پروژه افتاد. او به دو همکار خود گفت:
بازار محصولات الکترونیکی دست دوم در هنگ کنگ در حال رونق است، چرا ما کسبوکاری برای فروش آیفونهای دست دوم راهاندازی نکنیم؟
دو شریک آرتور هیز با این پیشنهاد موافق نبودند و در نهایت تصمیم گرفتند با تمرکز بر فرصتهای پر ریسک و بازده بالا، کاربران را جذب کنند؛ افزایش لوریج معاملات فیوچرز بیتمکس به ۵۰x نتیجه این تصمیمگیریها بود. بعدها، آنها لوریج را به ۱۰۰x افزایش دادند. در آن زمان، این میزان اهرم بسیار بیشتر از رقبا بود و بیتمکس را به محل تجمع ریسکپذیرترین تریدرها در بازار تبدیل کرد و به طور معجزهآسایی این صرافی را از زیان به سود رساند.
پس از این موفقیت، لوریج فوقالعاده بالا به هسته برند بیتمکس تبدیل و حتی باعث شد نام شرکت مادر این صرافی بهنام «اچدیار گلوبال تریدینگ لیمیتد (HDR Global Trading Limited)» به «۱۰۰x Group» ریبرند شود.
ابداع فیوچرز پرپچوال توسط تیم بیتمکس – ۲۰۱۶
آرتور در یک ویدئوی یوتیوب گفته بود برخی افراد محصولات مشابه بیتمکس را ارائه میدهند، اما تمرکزشان روی تریدرهای خرد بیت کوین است، پس چرا ما همین کار را نکنیم؟ البته در آن زمان، معاملهگران خرد فاقد دانش مالی و تخصصی بودند (برای مشاهده این ویدیوی یوتیوب به این آدرس مراجعه کنید: youtube.com/watch)
پس از افزایش لوریجها، بسیاری از تریدرهای بیتجربه که با نحوه کار بازارهای مشتقه مانند فیوچرز آشنا نبودند، به صرافی بیتمکس هجوم آوردند. بههمینخاطر، وقتی قراردادهایشان منقضی میشد، اغلب پولهایشان را از دست میدادند که این امر منجر به ضرر و ناامیدی بسیاری از آنها میشد. به گفته مؤسسان بیتمکس:
این افراد به آرتور هیز پیام میدادند و شکایت میکردند که قراردادهایشان «ناگهان از بین رفته است».
بههمینخاطر، مشتریان بیتمکس اغلب اوقات بنیانگذاران این صرافی را به کلاهبرداری متهم میکردند.
از ایده تا اجرا
بن دلو اولین کسی بود که با تصور ساخت قرارداد فیوچرز بدون تاریخ انقضاء، ایده بهبود این محصول را مطرح کرد. هدف از این کار، رفع مشکلات معاملهگران خرد و ارائه راهحلی برای آنها بود. بنیانگذاران، با الهام از این ایده، به بررسی و توسعه آن ادامه دادند و حتی در مکانهای شلوغ و پرسروصدا مانند رستورانها، به ایدهپردازی پرداختند و نکات را روی دستمالکاغذی یادداشت میکردند.
آرتور در این خصوص گفته بود:
ایدهای داشتیم برای حل این مشکل. گاهی در عجیبترین مکانها شروع به کار کردیم؛ از یادداشتها روی یک دستمالکاغذی در یک رستوران شلوغ گرفته تا تبادل ایدهها در یکی از معروفترین مسیرهای کوهنوردی آسیا.
نتیجه این کار، تولد بزرگترین و شاخصترین نوآوری بیتمکس بهنام قراردادهای آتی دائمی یا فیوچرز پرپچوال (Perpetual Futures) بود. این محصول هوشمندانه موفق شد مشکلات قراردادهای آتی سنتی را که تاریخ انقضاء داشتند و یک چالش دائمی در بازارشبانهروزی ارزهای دیجیتال محسوب میشدند، حل کند.
بیشتر بخوانید: قرارداد آتی دائمی یا پرپچوال (Perpetual) چیست؟
پیروی دیگر صرافیها از بیتمکس
از زمان راهاندازی اولین قرارداد آتی دائمی برای جفت ارز XBTUSD توسط صرافی بیتمکس در ماه مه ۲۰۱۶ (اردیبهشت ۱۳۹۵)، بسیاری از صرافیها جا پای این صرافی گذاشته و محصولات دائمی خود را معرفی کردهاند.
بای بیت و اوکیاکس در دسامبر ۲۰۱۸ (آذر ۹۶) و افتیاکس و بایننس به ترتیب در اکتبر (مهر ۹۸) و دسامبر ۲۰۱۹ (آذر ۹۸) محصولات خود را معرفی کردند. جالب است بدانید که حتی پس از راهاندازی شبکه آزمایشی قراردادهای آتی بایننس، بیتمکس در توییتی این صرافی را مسخره کرد و نوشت:
راهاندازی شبکه آزمایشی قراردادهای آتی در بایننس را تبریک میگوییم. خوشحالیم که از خواندن مستندات ما به اندازهای که ما از نوشتن آن لذت بردیم، لذت بردید.
قدرت روزافزون بیتمکس در بازار
در سال ۲۰۱۷ و پس از موفقیت ادامهدار بیتمکس، تیم بنیانگذار هر روزه پیشنهادات خرید این صرافی را از سوی سرمایهگذاران خطرپذیر دریافت میکردند. بااینحال، بنیانگذاران بیتمکس از جمله آرتور هیز، پیشنهاد ۶۰۰ میلیون دلاری از سوی یک شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر را رد کردند.
در طول بازار نزولی بعدی، افزایش فعالیت تریدرها در این صرافی آن را به درآمد قابلتوجهی رساند. در تابستان همان سال، بیتمکس در یک روز، رکورد حجم معاملات ۸ میلیارد دلاری و درآمد ۴ میلیون دلاری را ثبت کرد.
سبک زندگی و شخصیت جنجالی آرتور هیز
آرتور از همان کودکی شخصیت قانونشکنی داشت و همیشه میخواست مرزهای قانونی را جابهجا کند. داستان کژوال فرایدی که در ابتدای این مطلب گفتیم را به یاد دارید؟ این داستان بخش کوچکی از خصوصیات اخلاقی اوست.
زندگی تجملاتی و پر زرقوبرق
در سال ۲۰۱۸، آرتور به زادگاهش در ایالات متحده بازگشت. او که به قانونشکنیهای خود معروف است، در طول یک رویداد معروف حوزه کریپتو در نیویورک به نام کانسنسس (Consensus)، هنگامی که سه لامبورگینی را بهطور غیرقانونی در خارج از محل این رویداد پارک کرده بود، توجهات را به خود جلب کرد.
آرتور بهشوخی این حرکت را «بازاریابی پارتیزانی (Guerrilla Marketing)» نامید و اعتراف کرد که شاید کمی «بیملاحظگی» کرده است. این خودروهای لوکس اجارهای که منعکسکننده شخصیت پر زرقوبرق و تجملاتی آرتور بودند، حدود ۱,۰۰۰ دلار جریمه برای او بههمراه داشتند.
اهدای آمبولانس به سیشل
آرتور همچنان به نمایش قدرت ادامه میداد. در پایان سال ۲۰۱۸، او عکسی از خود منتشر کرد که در آن یک آمبولانس را از طرف صرافی بیتمکس به سیشل اهدا کرده بود. در این عکس، آرتور عینک آفتابی به چشم داشت که برای برخی آزاردهنده بود. نکته قابلتوجه این عکس، برچسبی در بالای نام بیتمکس روی این آمبولانس بود که روی آن نوشته شده بود: «آن یکی ماشین من لامبورگینی است».
مناظره با نوریل روبینی در تایپه
یکی دیگر از اتفاقات زندگی آرتور هیز که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد، مناظره معروف سال ۲۰۱۹ او در شهر تایپه بهنام «Tangle» است. در آن سال، آقای هیز و اقتصاددان مشهور و منتقد ارزهای دیجیتال، نوریل روبینی (Nouriel Roubini)، در یک مناظره داغ درباره بیت کوین و بیتمکس به بحث پرداختند.
این دو نفر حتی از نظر پوشش ظاهری کاملاً مخالف یکدیگر بودند؛ آقای روبینی با کتوشلوار بهعنوان نماینده جناح محافظهکار سنتی ظاهر شده بود، درحالیکه هیز با یک شلوار جین تنگ با سوراخهای بزرگ روی زانوها، نماینده پیشگامان شورشی بود.
کمتر از ده دقیقه پس از شروع مناظره، آرتور با غرور و تکبر یک جمله تکاندهنده گفت. وقتی مجری از او پرسید که چرا شرکتاش را در سیشل ثبت کرده است، پاسخ داد:
من نمیخواستم برای مقررات ایالات متحده سر خم کنم و صرفاً چون قانونمدار است توسط دولتش تحقیر شوم.
در ادامه، وقتی از او درباره تفاوت بین نهادهای نظارتی ایالات متحده و سیشل سوال شد، آرتور حتی بیشتر پیش رفت و گفت:
آنها (ایالات متحده) فقط برای رشوهدادن گرانتر هستند.
و (مجری در ادامه پرسید) سیشل چطور؟ آرتور گفت:
فقط یک نارگیل کافی است.
چالشهای قانونی آرتور هیز و صرافی بیتمکس
چینیها یک ضربالمثل دارند که میگوید «Silence leads to wealth»، بهمعنای «سکوت به ثروت منجر میشود» (闷声大发财). اما روش زندگی آرتور هیز خیلی با این ضربالمثلها همخوانی نداشت و آخر سر کار دست او داد.
تحقیقات کمیسیون معاملات آتی کالا درباره بیتمکس – ۲۰۱۹
پس از مناظره «Tangle» در تایپه در سال ۲۰۱۹، آرتور با افزایش انتقادها از سوی نهادهای مختلف از جمله دولت آمریکا مواجه شد. تنها یک هفته پس از این رویداد، در تاریخ ۱۹ ژوئیه ۲۰۱۹ (۲۸ تیر ۹۸)، کمیسیون معاملات آتی کالای ایالات متحده با شک به اینکه بیتمکس به شهروندان این کشور خدمترسانی کرده است، تحقیقاتی را درباره این صرافی آغاز کرد. طبق قوانین ایالات متحده، بیتمکس که در کشور سیشل ثبت شده بود، اجازه نداشت به کاربران آمریکایی خدمات ارائه کند.
تنها یک روز پس از آغاز تحقیقات CFTC، حجم خروجی خالص بیت کوین از بیتمکس به ۷/۳ میلیون دلار رسید و در طول ماه ژوئیه آن سال، بیش از ۵۰۰ میلیون دلار از این صرافی خارج شد که یک رکورد جدید به حساب میآمد.
افشای اطلاعات کاربران و هک توییتر بیتمکس – ۲۰۱۹
بلافاصله پس از این اتفاق، مشکلات عدیده صرافی بیتمکس آغاز شد. در تاریخ ۱ نوامبر ۲۰۱۹ (۱۰ آبان ۹۸)، تعداد زیادی از آدرسهای ایمیل کاربران این صرافی بهطور تصادفی افشا شد. مدت کوتاهی پس از این حادثه، هکرها کنترل حساب توییتر بیتمکس را بهدست گرفته و دو توییت تمسخرآمیز با مضمون «بیت کوینهای خود را بردارید و فرار کنید. آخرین روز برداشتها» و «هک شد» منتشر کردند. البته این توییتها بهسرعت حذف شدند.
اما این داستان به همینجا ختم نشد؛ هکرها یک حساب توییتری جدید با نام کاربری «Bitmexdatabase1» ساختند و شروع به افشای شناسهها و آدرسهای ایمیل کاربران کردند. بااینحال، بیتمکس سعی کرد در توییتی با بیان اینکه «سرمایهها امن هستند»، حس امنیت را در میان این هرجومرج ایجاد کند.
اتهام کلاهبرداری آرتور هیز و بیتمکس – ۲۰۲۰
در سال ۲۰۲۰، این صرافی درگیر یک دعوی حقوقی دیگر شد. در ۱۶ می (۲۷ اردیبهشت ۹۹)، شرکت بیامای الالسی (BMA LLC) از بیتمکس و مدیرانش از جمله آرتور هیز، به اتهام پولشویی، کلاهبرداری و اداره یک صرافی غیرمجاز ارزهای دیجیتال و دیگر فعالیتهای مجرمانه شکایت کرد.
این شرکت ادعا کرده بود که در سال ۲۰۱۹، حدود ۱۵٪ از حجم معاملات این صرافی، معادل ۱۳۸ میلیارد دلار در آن زمان، از سمت کاربران آمریکایی بوده است و این حجم را بهعنوان «بیشترین رکورد معاملات غیرقانونی در آمریکا» مطرح کرد. در کنار این شکایت، بیتمکس با مشکلات دیگری از جمله توقف خدمات در ژاپن و قطعی سرورهای خود مواجه شد.
بااینحال، بهدلیل ثبت بیتمکس در سیشل و توانایی فرار از قوانین آمریکا، شرکت بیامای الالسی گزینههای محدودی برای پیگیری قانونی شکایت خود داشت. این شرکت برای اثبات ادعای خود تنها میتوانست به ایمیل ثبتشده کاربران اتکا کند، اما این مدارک از سوی دادگاه ناکافی اعلام شدند.
استعفای آرتور هیز از مدیرعاملی بیتمکس – ۲۰۲۰
در اکتبر ۲۰۲۰ (مهر ۹۹) و همزمان با آغاز یک بازار صعودی جدید در بازار ارزهای دیجیتال، آرتور هیز و دو بنیانگذار دیگر بیتمکس، توسط وزارت دادگستری ایالات متحده و کمیسیون معاملات آتی کالا به اتهامات مشابه قبل از جمله خدمترسانی به کاربران آمریکایی و پولشویی متهم شدند.
علت هدف قرار گرفتن آقای هیز این بود که در تعاملات قبلی با CFTC، اطلاعات مشتریان بیتمکس را طبق درخواست این سازمان ارائه نکرده بود. طبق گزارشها، ظرف ۴۸ ساعت پس از شکایت وزارت دادگستری و کمیسیون معاملات آتی کالا، بیش از ۴۵,۰۰۰ واحد بیت کوین از بیتمکس خارج و به سایر صرافیها منتقل شد.
آرتور هیز نیز بهسرعت این اتفاقات واکنش نشان داد و از سمت مدیرعاملی بیتمکس کنارهگیری کرد. براساس گزارش ها، در روز استعفای هیز، حدود ۴۰۰ میلیون دلار از بیتمکس خارج شد.
دستگیری آرتور هیز و دیگر بنیانگذاران بیتمکس – ۲۰۲۱
در ۶ آوریل ۲۰۲۱ (۱۷ فروردین ۱۴۰۰)، یک هواپیمای خصوصی از سنگاپور به آرامی در هونولولو، هاوایی فرود آمد. آرتور هیز که مانند همیشه تیشرت سادهای به تن داشت، در فرودگاه دستگیر و توسط FBI مستقیماً به دادگاه هدایت شد. هرچند که آرتور خودش را تسلیم کرده بود، اما در دادگاه اعتراف به گناهکاری نکرد که به گفته وکلای او، بهترین تصمیم بوده است.
در ماه مارس همان سال (اسفند ۹۹)، بن دلو نیز در نیویورک تسلیم شده بود و او هم گناهکار بودن خود را نپذیرفته بود. سرانجام پس از حل و فصل مسائل مربوطه، آرتور به سنگاپور بازگشت و دوران همهگیری کرونا را در آنجا سپری کرد. چند ماه بعد، در آگوست همان سال (مرداد ۱۴۰۰)، تیم بیتمکس در نهایت بر سر پرداخت جریمهای ۱۰۰ میلیون دلاری با کمیسیون معاملات آتی کالا به توافق رسید.
البته وضعیت ساموئل رید (Samuel Reed) یا همان سم رید بهمراتب بدتر بود. او در ماه اکتبر (مهر ۱۴۰۰)، در حالی که در حومه بوستون بههمراه همسر و فرزند سهماههاش زندگی میکرد، دستگیر شد. طبق گزارشهای رسانهها، در ساعت ۶ صبح، چندین مامور FBI و افسران پلیس مسلح به زور وارد خانه او شده و او را با دستبند به یک صندلی بستند.
پس از آن، سم رید به یک ساختمان فدرال در مرکز شهر منتقل شد و در زیرزمینی تاریک و مرطوب درحالیکه پاهایش با زنجیر بسته شده بود، به مدت ۱۰ ساعت بازجویی شد.
اقرار به گناهکار بودن – ۲۰۲۲
در نهایت، دلیل هرچه که بود، آرتور هیز تسلیم شد و گناه خود را پذیرفت. در فوریه ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۰)، او و دو بنیانگذار دیگر بیتمکس به نقض قانون محرمانگی بانکی و ناتوانی در اجرای مقررات ضد پولشویی اعتراف کردند و هر نفر به پرداخت جریمه ۱۰ میلیون دلاری متعهد شدند.
البته دادستانها با ارائه مدارک مختلف، بهدنبال گرفتن مجازات سنگینی برای آنها بودند. بااینحال، در ماه مه ۲۰۲۲ (مرداد ۱۴۰۱) و تحت فشار افکار عمومی از جمله تنشهای نژادی موجود در جامعه بهدلیل سیاهپوست بودن آرتور، قاضی دادگاه مجازات سبکی را برای آنها اعلام کرد. بهاینترتیب، آرتور از زندان رفتن معاف شد، اما به مدت شش ماه در حبس خانگی قرار گرفت.
زندگی آرتور هیز پس از تنشها و مشکلات قانونی
طبق گزارشهای رسانهها، آرتور مدت حسب خانگی خود را در یک سوئیت لوکس سهخوابه سفید در منطقه ساحلی ساوث بیچ (South Beach) میامی که یکی از املاک متعلق به خود اوست، گذراند.
جالب است که این سوئیت دارای بالکن بزرگی بهسوی خلیج بیسکین (Biscayne Bay) است و از اینجا، آرتور میتوانست علاوه بر چشمانداز زیبا، از نسیم دریا نیز لذت ببرد و هر روز به یوگا یا ورزش و شنا بپردازد. چنین حبس خانگی آنقدرها هم بد بهنظر نمیرسد.
جمعبندی
آرتور هیز از جمله شخصیتهای جنجالی در دنیای کریپتو است که بهخاطر تأسیس صرافی بیتمکس در سال ۲۰۱۴ شناخته میشود. طی این سالها، این صرافی سودآوریهای زیادی برای بنیانگذاران خود داشته است. زندگی تجملاتی و پرزرقوبرق آقای هیز و همچنین تخلفات صرافی بیتمکس، او را به یکی از هدفهای نهادهای قانونی آمریکا تبدیل کرد.
در این مطلب زندگی آرتور هیز پیش و پس از این اتفاقات را هم مطالعه کردید. البته این مطلب فقط مروری خلاصه بود بر زندگی یکی از افراد مطرح دنیای ارزهای دیجیتال که اتفاقات زیادی را پشت سر گذاشته است. امیدواریم که از مطالعه آن لذت برده باشید.