به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نشست روح الله دهقانی فیروزآبادی؛ معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری با غزالهای دانشبنیان، امروز ۹مرداد ماه در محل معاونت علمی برگزار شد.
هدف از برگزاری این نشست که متعاقب مراسم هفته گذشته رونمایی از برنامه ملی توسعه و حمایت از غزالهای دانشبنیان و معرفی ۱۲ شرکت غزال دانشبنیان برگزار شد، ایجاد فرصتی برای این شرکتهای غزال جهت طرح دغدغهها و مسائلشان بود تا معاون علمی رئیس جمهور از نزدیک دیدگاهها و مسائل بازیگران این عرصه را جویا شود.
در این راستا، روحالله دهقانی، معاون علمی رئیس جمهور هم ناظر به دغدغه این جلسه طی سخنانی گفت: این جلسه فرصتی است تا غزالهای دانشبنیان دغدغههای خود را چه در سطح کلان و چه در سطح خرد عنوان کرده و این نکات در دبیرخانه غزالها پردازش و تدوین و به معاون علمی آینده جهت پیگیری ارجاع شود تا طی آن، بستر اقتصاد دانشبنیان هر روز حاصلخیزتر شود.
در ادامه هر یک از این شرکتها که از قضا رشد مستمر و پایداری را تجربه کرده و سهم قابل توجهی را در اشتغال نیروی انسانی متخصص، فروش دانشبنیان صادرات و خلق ارزش افزوده دارند و شایسته دریافت نشان «غزال دانشبنیان» شده بودند به بیان نکاتشان پرداختند که از آن جمله میتوان به شرکت سیناژن، آریوژن فارمد، الکترونیکافزار آزما، پویندگان راه سعادت، نانو دارو پژوهان، پردیس، تولید مواد داروئی درسا دارو، پویا پلیمر تهران، ماشینسازی کوشش کاران، رسام پلیمر نامی، تولیدی چدن سازان، شیمی دارویی دارو پخش و ویژگان بسپار شرق اشاره کرد.
مسائل حوزه تأمین مالی، نقدینگی، ساز و کار دریافت اعتبار مالیاتی، قیمتگذاریهای دستوری، کمبود نیروی انسانی و… از جمله موضوعاتی بود که اکثر غزالهای دانشبنیان بر آن متفق القول بودند.
معاون سیاستگذاری و توسعه معاون علمی: تنها مفهوم R&D، مشمول اعتبار مالیاتی است
از دیگر حاضران در این نشست، معاونان معاون علمی بودند که هر یک کوشیدند ناظر به موضوعاتی که از سوی شرکتها طرح شده و به حوزه کاریشان مرتبط میشد، پاسخگو باشند، در این میان، مهدی الیاسی؛ معاون سیاستگذاری و توسعه به نکته مهمی اشاره کرد و گفت: تنها مفهوم R&D مشمول اعتبار مالیاتی است.
وی ادامه داد: واقعیت این است که خیلی از شرکتهای بزرگ و فعال ما در زیست بوم علم و فناوری نوآوری حضور دارند اما R&D نمیکنند، تحقیق و توسعه در دنیا معنا و پارامترهای مشخص دارد. یک زمانی معافیت مالیاتی تنها برای شرکتهای دانشبنیان کوچک بود اما ما در چانهزنیهایی که با سازمان امور مالیاتی داشتیم موفق شدیم این معافیت را برای شرکتهای بزرگ در قالب هزینههای R&D بگیریم اما واقعیت این است که خیلی از این شرکتها R&D عمیق نمیکنند و ما به عنوان معاونت علمی و متولی حمایت از زیست بوم علم و فناوری باید با شما بازیگران زیست بوم بر سر تعریف کار دانشی یا به عبارتی متر و معیار فعالیتهای تحقیق توسعه توافق کنیم.
در ادامه دهقانی هم در پاسخ به موضوعاتی که شرکتها طرح کردند، اظهار کرد: گره بسیاری از مشکلاتی که در حوزه تأمین مالی و مالیاتی و… طرح میشود اغلب به ایدئولوژیهای اقتصادی متفاوت بخشهای مختلف دست اندرکار بر میگردد این در حالی است که اکثر پروژههای ما در نتیجه کاری میان دستگاهی انجام میشود و تا زمانی که ادبیات مشترکی بین دستگاهها شکل نگیرد، این مسائل لاینحل باقی خواهند ماند.
وی ادامه داد: دو نگاه و ایدئولوژی اقتصادی در کشور حاکم است، نخست نگاهی دولتی که بر اساس آن کوشش میشود تا شرکتهای کوچک و بزرگ به سطح یکسانی برسند و در مقابل، اقتصاد بازار آزاد است که طی آن هر کس بنا بر تلاشش میتواند سهم بیشتری از بازار را داشته باشد. اینها دو ادبیات متفاوت است و تا زمانی که بخشهای مختلف مدیریتی مشخص نکنند که کجای این دو ادبیاتایستادهاند طرح مسائل مالی، همچنان موضوعیت خواهد داشت و ما همیشه با این مسائل دست به گریبان خواهیم بود.
دهقانی در پایان خاطرنشان کرد: من تجربه کار در حوزههای دانشبنیان را دارم و با مسائل شما آشنا هستم. از این رو، غزالها را بیشتر از آنکه بهرهمندتر ببینم، در مواجهه با چالشها پیشروتر میبینم و براین باورم که این شرکتها باید هموارکننده مسیر برای دیگر بازیگران زیست بوم باشند.
اصطلاح غزال برای شرکتهایی به کار میرود که در یک دوره معین، به صورت مدام نرخ رشد بالایی دارند. این دست شرکتها، نقش اثرگذاری را در توسعه اقتصاد ملی، ایجاد مشاغل فناورانه، بازده سرمایهگذاری بالا و توسعه منطقهای ایفا میکنند.
از یک سال پیش، برنامهای آغاز شد و براساس آن مقرر شد تا شرکتهایی که از حدی بزرگتر میشوند در قالب یک باشگاه از حمایتهایی برخوردار شوند. شرکتهایی به این باشگاه وارد شدند که فروش کل آنها حداقل ۲۰۰ میلیارد تومان است و البته حداقل ۲۵ درصد فروش آنها مربوط به تولیدات و خدمات دانشبنیان است، حداقل ۲۰۰ نفر نیروی انسانی و یک میلیون دلار صادرات دارند.
بنابراین غزالهای دانشبنیان، شرکتهایی هستند که متوسط رشد سالیانه ۵۰ درصد در پنج سال اخیر داشته باشند، استمرار فروش دانشبنیان طی این پنج سال به میزان حداقل ۳۰ درصد از کل فروش باشد، از رشد سالیانه ۲۰ درصد در ایجاد اشتغال برخوردار بوده و متوسط رشد صادرات سالیانه آنها پنج درصد باشد. ثبت صادرات پنج میلیون دلاری نیز یکی دیگر از شرایط است.
انتهای پیام/