اقتصادآنلاین – رجا ابوطالبی؛ یکی از مهم ترین موضوعات در بررسی عملکرد مالی شرکت ها و سنجش عملکرد آنها، آشنایی با گزارش ماهانه شرکت های بورسی و استفاده از گزارشات ماهانه شرکت ها در تحلیل بنیادی برای بدست آوردن سود آینده می باشد. در بورس اوراق بهادار شرکتهای پذیرش شده حاضر، موظف هستند که گزارش […]
اقتصادآنلاین – رجا ابوطالبی؛ یکی از مهم ترین موضوعات در بررسی عملکرد مالی شرکت ها و سنجش عملکرد آنها، آشنایی با گزارش ماهانه شرکت های بورسی و استفاده از گزارشات ماهانه شرکت ها در تحلیل بنیادی برای بدست آوردن سود آینده می باشد.
در بورس اوراق بهادار شرکتهای پذیرش شده حاضر، موظف هستند که گزارش عملکرد ماهانه خود را به صورت ماهانه منتشر کنند که شامل مقدار تولید، نرخ فروش و مقدار فروش شرکت میباشد.
این گزارشات معمولا تا ده روز بعد از اتمام ماه منتشر میشود که به سرمایه گذار در تشخیص این مسئله کمک میکند که آیا شرکت دارای روند عملیاتی مناسبی هست یا خیر!
پس از پی بردن به اهمیت بررسی این نوع گزارشات، برآن شدیم که این گزارشات را برای صنایع مختلف ارزیابی کنیم تا بتوان تصمیمات بهینه تری برای سرمایه گذاری اتخاذ نماییم.
صنعت تولید محصولات غذایی را می توان به عنوان یکی از قدیمی ترین صنایع در ایران در نظر گرفت و از دهه های گذشته تا امروز، شرکت های فعال در این حوزه عمدتا توسط بخش خصوصی مدیریت می شوند و همین موضوع باعث رقابت پذیری آن ها نسبت به سایر صنایع شده است.
اما تکامل آن را باید در سال های پس از انقلاب جستجو کرد؛ به این معنا که سیاست های اعمال شده در آن ها سال ها مبتنی بر کاهش وابستگی غذایی به کشورهای خارجی بود و همین موضوع باعث محدود شدن واردات محصولات غذایی شد و به دنبال آن، صنایع و کارخانه های متعدد غذایی در ایران احداث گردید و همچنین کارخانه های قبلی نیز حوزه فعالیت خود را گسترش دادند و افزایش تولید و گسترش صنایع غذایی در ایران به حدی چشمگیر بود که ایران را از وارد کننده محصولات غذایی به صادر کننده آن تبدیل کرد.
باید این موضوع را در نظر داشت که سالانه چیزی حدود ۱۳۰ میلیون تن مواد غذایی در کشور ما تولید میشود صنایع غذایی در اقتصاد کشور نقش ویژهای را از حیث تعداد کارگاه صنعتی، ارزش افزوده و میزان اشتغال زایی بر عهده دارند.این صنعت با داشتن بیش از ۲۵۰۰ کارگاه تولیدی در بین ۱۳ هزار کارگاه صنعتی با ده ها و صدها کارپذیر، نیمی از کل اشتغال صنعتی کشور را بر عهده دارد و بنابراین یکی از بزرگترین صنایع کشور به لحاظ اشتغالزایی محسوب میشود. طبق آمارها، بیش از ۱۰ درصد ارزش افزوده بخش صنعت از تولیدات صنعت غذایی تامین میشود. البته این صنعت یکی از کوچکترین صنایع بورسی است و سهم آن در بورس به کمتر از ۵ درصد می رسد.
عوامل موثر بر سودآوری شرکت های فعال گروه محصولات غذایی در بورس
- تخصیص ارز دولتی
- صادرات
- افزایش نرخ فروش داخلی
- به روز شدن تکنولوژی
- افزایش نرخ ارز
اما چالشهای پیش رو این صنعت برای افزایش سودآوری نیز میتواند بحث جذابی برای مدیران جهت مدیریت بهینه آن و به تبع برای سرمایه گذاران جهت شناسایی شرکتی با بالاترین پتانسیل تولید باشد:
- افزایش هزینه تولید
- تورم خوراک ها
- اصرار نهادهای سیاستگذار بر تثیبت قیمت
- مشکلات حمل و نقل و هزینه آن
- حجم کلان سرمایه مورد نیاز در گردش
- ناتوانی در به روز کردن تجهیزات و تامین مواد اولیه
علیرغم تمام چالشها و همچنین محدودیت های صادراتی، به علت نیاز تمام مردم دنیا به محصولات غذایی، این شرکتها از حاشیه سود عملیاتی مثبتی برخوردار هستند که با شناسایی چالشها و تعیین سیاست های بهینه در سطح سازمان و کلان، میتوان شاهد افزایش سودآوری این شرکتها باشیم
در اینجا ما میزان فروش داخلی و صادراتی تمام شرکت های این صنعت را به تفکیک و از سال ۱۴۰۰ جمع آوری کرده و عناصری که میتوانند در افزایش یا کاهش فروش شرکت دخیل باشند، اعم از مقدار فروش داخلی و صادراتی و حتی نرخ فروش آنها، مورد بررسی قرار دادیم.
- شرکت صنعتی پارس مینو (غپینو) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۴۹ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۱۹% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۳۰% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش محصول استراتژِیک شرکت (گروه بیسکویت و چوب شور، گروه آدامس وایت و گروه ویفر) به ترتیب ۱۹% ، ۳۲% و ۲۵% افزایش یافت.
- شرکت گلوکوزان (غگل) در فروردین ماه به درآمد فروش ۸۱ میلیاردی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۵۳% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۵۳% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش محصول استراتژِیک شرکت (فروکتوز) ۸% افزایش یافت.
- شرکت زر ماکارون (غزر) در فروردین ماه به درآمد فروش ۴۸۱ میلیاردی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۲% کاهش پیدا کرده است.
- شرکت گروه تولیدی مهرام (غمهرا) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۶۸ میلیاردی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۴۶% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۴۷% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش محصول استراتژیک شرکت (گروه سس) ۴% افزایش یافت.
- شرکت کشت و صنعت شهداب ناب خراسان (غشهداب) در فروردین ماه به درآمد فروش ۶۰ میلیاردی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۲۹% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۳۶% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش محصولات استراتژیک شرکت (سس بسته بندی، رب بسته بندی و رب فله) هرکدام ۵% افزایش یافتند.
- شرکت کارخانجات پنبه ودانه های روغنی خراسان (غدانه) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۶۰ میلیاردی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۸۱% افزایش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به افزایش ۸۰% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت نوش پونه مشهد (غپونه) در فروردین ماه به درآمد فروش ۴۴ میلیاردی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۵۱% کاهش پیدا کرده است .از علت آن میتوان به کاهش ۴۹% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت مجتمع کشت و صنعت چین چین (غچین) در فروردین ماه به درآمد فروش ۲۸ میلیاردی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۵% کاهش پیدا کرده است.
- شرکت خوراک دام پارس (غدام) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۱ میلیاردی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۳۱% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۴۱% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت نوش مازندران (غنوش) درفروردین ماه به درآمد فروش ۱.۷ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۸۵% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۹۷% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش ۲ محصول استراتژیم آن (کنسانتره مرکبات و روغن پوست پرتقال) به ترتیب ۲۳ و ۴۰ درصد کاهش پیدا کرد.
- شرکت سالمین (غسالم) در فروردین ماه به درآمد فروش ۷۸ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۲۵% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۲۲% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت کشت و صنعت پیاذر (غاذر) در فروردین ماه به درآمد فروش ۵ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۴۸% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۵۰% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت پاکدیس (غدیس) در فروردین ماه به درآمد فروش ۲۳۲ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۵۸% افزایش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به افزایش ۵۱% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت ویتانا (غویتا) در فروردین ماه به درآمد فروش ۸۹ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۲۶% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۳۶% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش یک محصول استراتژیک آن (انواع بیسکوئیت) که بخش عمده ای از فروش را عهده دار است، ۱۴% افزایش یافت.
- شرکت صنعتی بهشهر (غبشهر) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۵۶۷ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۳۶% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۳۸% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین یکی از محصولات شرکت (روغن نباتی کارمزدی) که تنها ۷% از حجم فروش را عهده دار بود، افزایش نرخ ۱۰۰% را تجربه کرد.
- شرکت صنعتی بهپاک (بهپاک) در فروردین ماه به درآمد فروش ۴۷ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۸۳% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۷۰% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت لبنیات کالبر (غالبر) در فروردین ماه به درآمد فروش ۶۳ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۳۳% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۲۳% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت شهد ایران (غشهد) در فروردین ماه فروشی نداشته است.
- شرکت صنعت غذایی کورش (غکورش) در فروردین ماه به درآمد فروش ۹۲۴ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۵۸% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۴۱% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش ۲ محصول استراتژِیک شرکت (روغن خوراکی و ذرت دامی) ۵% افزایش یافت.
- شرکت بهنوش ایران (غبهنوش) در فروردین ماه به درآمد فروش ۲۹۰ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۱۰% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۱۶% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش محصول استراتژِیک شرکت (انواع نوشابه و انرژی زا) ۵% افزایش یافت.
- شرکت شیر پاستوریزه پگاه گیلان (غگیلا) در فروردین ماه به درآمد فروش ۷۹ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۶% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۵% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت صنایع غذائی مینو شرق (غمینو) در فروردین ماه به درآمد فروش ۳۹ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۶۰% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۶۵% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش محصولات استراتژیک شرکت (تافی و بیسکوئیت) به ترتیب ۳۲% و ۲۴%افزایش یافت.
- شرکت بیسکویت گرجی (غگرجی) در فروردین ماه به درآمد فروش ۳.۶ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۸۷% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۹۱% مقدار فروش آن اشاره کرد. همچنین نرخ فروش محصول استراتژیک شرکت (انواع بیسکوئیت) بیش از ۳ برابر رشد داشته است.
- شرکت صنعتی مینو (غصینو) در فروردین ماه به درآمد فروش ۲۴۹ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۱۹% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۳۱% مقدار فروش آن اشاره کرد.همچنین نرخ فروش محصولات استراتژیک شرکت (تافی، بیسکویت و آبنبات و کارامل) هر کدام ۱۹% افزایش یافتند.
- شرکت لبنیات پاستوریزه پاک (غپاک) در فروردین ماه به درآمد فروش ۳۵۰ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۲۱% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۲۰% نرخ فروش محصول استراتژیک شرکت (انواع شیر) اشاره کرد.
- شرکت شیر پاستوریزه پگاه اصفهان (غشصفا) در فروردین ماه به درآمد فروش ۲۸۵ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن تغییری نداشته است.
- شرکت شیر پاستوریزه پگاه فارس (غفارس) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۹۸ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن تغییری نداشته است.
- شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان غربی (غشاذر) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۳۱ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۱۰% افزایش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به افزایش ۱۲% مقدار فروش آن اشاره کرد.
- شرکت شیر پاستوریزه پگاه خراسان (غشان) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۴۶ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۱۲% کاهش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به کاهش ۱۳% و ۷% نرخ فروش محصولات استراتژیک شرکت (انواع خامه و انواع پنیر) اشاره کرد.
- شرکت شیر پاستوریزه پگاه گلستان (غگلستا) در فروردین ماه به درآمد فروش ۱۲۳ میلیارد تومانی رسید که نسبت به ماه گذشته آن ۲% افزایش پیدا کرده است. از علت آن میتوان به افزایش ۱% نرخ فروش محصول استراتژیک شرکت (انواع پنیر) اشاره کرد. همچنین مقدار فروش آن نیز ۱۷% افزایش یافت.